Asociația EquiLife și Comisia Europeană au organizat la Brussels expoziția de fotografie „România, oameni și locuri”

1502690_665156426856115_948316981_oAsociația EquiLife, Marea Hoinareală și Comisia Europeană, sub patronajul comisarului Cioloș, au organizat la Brussels expoziția de fotografie „România, oameni și locuri” a artiștilor Sorin Onișor și Bogdan Comănescu. Evenimentul a avut loc în perioada 30 ianuarie – 13 februarie 2014, cu vernisaj în data de 03 februarie 2014.

In cele 40 de imagini care compun expoziția, renumiții artiști fotografi au adus aproape de public expresivitatea debordantă a oamenilor simpli, autenticitatea vieții rurale și povești fascinante ale locuitorilor unor ținuturi izolate sau arhaice din România. Toate acestea au au sensibilizat publicul și au condus la conștientizarea valorilor proprii, a recunoștinței pentru viață și a avântului de a experimenta existența și într-un alt mod.

Totodată, este o mândrie națională pentru că am fost astfel reprezentanți la nivel european, transmițând din valorile neamului nostru, din tradiții, din frumusețea și bogăția locurilor din România.

Sorin Onişor, desemnat în 2010 ‘Fotograful anului’ de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), are la activ peste douăzeci de expoziții personale de fotografie și mai mult de 40 de expoziții colective. Primind numeroase distincții la diverse concursuri de fotografie, Sorin este supranumit și ‘fotograful satului românesc’. Tot el este inițiatorul mișcării “Marea Hoinăreală”. “Pentru mine, acasă este oriunde în România. Această expoziție este despre casa mea și a multor oameni care privesc imaginile mele, dar, mai cu seamă, despre casa a numeroși români din diaspora care mă urmăresc” – Sorin Onișor.

Bogdan Comănescu este originar din Caransebeș și a început studiul artei fotografice fiind stabilit în Germania, dar s-a întors in România pentru a-si urma chemarea sufletului către țara natală. Având un portofoliu impresionant de lucrări valoroase, Bogdan a expus atât în țara, cât și în străinătate. “Lucrările pe care le-am inclus aici surprind fragmente din viața mea și a altor oameni pe care i-am simțit parte din mine. Experiențele pe care le-am împărtășit împreună cu ei sunt de neprețuit iar aceste trăiri le-am putut transmite doar prin fotografie” – Bogdan Comanescu.

Împreuna, cei doi fotografi organizează workshopuri, expoziții și proiecte speciale de fotografie rurală, sub brandul Marea Hoinăreală.

Expoziția „Romania, oameni si locuri” a fost găzduită la sediul central al Comisiei Europene, în  Brussels, sala de la etajul 1 a clădirii Berlaymont.

Această expoziție este o invitație către redescoperirea unei Românii străvechi, rurale, așa cum încă se mai păstrează în unele locuri, dar și o invitație spre a descoperi o parte din rădăcinile Europei – bagajul genetic al continentului, încă păstrat in ritualurile pământului, în agricultura, în viața la sat. Este totodată o călătorie spre noi înșine, o reflecție asupra identității noastre, ca români și ca europeni’’ a declarat Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Cioloș, la vernisarea expoziției.   

Parteneriatul dintre Asociația EquiLife și Comisia Europeana ne onorează și suntem deosebit de încântați că, împreună, avem ocazia de a aduce în centrul peisajului european fotografia rurală românească, în toată splendoarea, așa cum a fost imortalizată de maeștrii fotografi Sorin Onișor și Bogdan Comănescu.” – Gabriela Grigori, Vice-Președinte Asociația EquiLife.

De la înființarea sa, în octombrie 2013, Asociația EquiLife a susținut artiști fotografi prin oferirea de sprijin în organizarea și promovarea a două expoziții de fotografie la Muzeul Antipa, respectiv Clubul Țăranului în București, unde au expus atât Sorin Onișor, Bogdan Comănescu, cât și alți peste  80 de fotografi profesioniști, semi-profesioniști și amatori.

Asociația EquiLife este o organizație non-profit care desfășoară, printre activitățile sale, acțiuni de promovare a diversității culturale și artistice, a tradițiilor naționale, precum și a inițiativelor de succes ale românilor. Misiunea asociației constă în creșterea nivelului calității vieții oamenilor, prin informare, educare și încurajare a dezvoltării individului, a familiei și a societății către un stil de viață echilibrat.

Costurile asociate realizării expoziției (tablouri foto, transport, cazare, masă, cărți de vizită) au fost de 3320 Euro + TVA, sumă necesar a fi atrasă prin donații și sponsorizări. Dacă doriți sa-i sprijiniți pe Sorin Onișor si Bogdan Comănescu să reprezinte, la nivel european, arta românească, vă invităm să realizați o donație în contul Asociației EquiLife: IBAN RO24 RNCB 0290 1380 9367 0001, RON, deschis la BCR, sucursala Iuliu Maniu, specificând “donație expoziție”. Vă stăm la dispoziție pentru orice lămuriri suplimentare, inclusiv pentru beneficii si realizarea contractului de sponsorizare.

Leave a Reply