Expoziție de fotografie românească în Spania – „Aceasta este țara mea. România!”

 

Afis expozitie foto SpaniaAsociația EquiLife a susținut reprezentarea României în Spania prin expoziția de fotografie « Aceasta este țara mea. România! » a artiștilor români Levi Căpătan, Sorin Onișor și Bogdan Comănescu. Evenimentul s-a desfășurat în orașul Oviedo, în perioada 23 Martie – 6 aprilie, 2014, cu vernisaj în data de 23 martie 2014.

În cadrul expoziției care a însumat 50 lucrări, cei 3 fotografi au adus în atenția publicului tradițiile, autenticitatea vieții rurale și povești fascinante ale locuitorilor unor ținuturi din România, nu doar spaniolilor, ci si românilor care își amintesc cu nostalgie de țara natală.

Vernisajul a avut loc duminica, 23 martie 2014, la Auditorio Principe Felipe, Plaza Gesta, 0, 33007 Oviedo, Asturias, Spania, unde organizatorii și-au așteptat vizitatorii cu momente artistice speciale și invitați surpriză.

Speakeri la eveniment au fost: Levi Căpătan, artist fotograf care a reprezentat expoziția, Antonela Pohoata – reprezentant al Institutului Limbii Române în Asturias, Maria Luz Sol – reprezentant al Bibliotecii Generale din Principatul de Asturias, Inmaculada Gonzales – Președinte al Departamentului de Educație, Biblioteci, Centre de Cercetare, Tineret, Apă și canalizare al Orașului Oviedo.

Dintre participanții la vernisaj s-au remarcat: Silvia Junco Martinez – Consilier al orașului Oviedo în domeniile Cetățenie, Cooperare pentru Dezvoltare, Imigrare, Egalitate și Ocuparea Forței de Muncă și Centre Sociale, Juan Luis Nuñez Lopez – Președinte al Fundației Banca de Alimente din Asturias, Directori ai școlilor din Spania la care se predau ore de Limbă, Cultură și Civilizație Românească. Elevi ai acestor cursuri, sub îndrumarea Antonelei Pohoata, au realizat un deosebit moment artistic, recitând poezii ale poetului Mihai Eminescu, atât în limba româna, cât și în spaniolă.

Desemnat în 2010 ‘Fotograful anului’ de către Asociația Artiștilor Fotografi din România (AAFR), Sorin Onișor are la activ peste douăzeci de expoziții personale de fotografie și mai mult de 40 de expoziții colective. Primind numeroase distincții la diverse concursuri de fotografie, Sorin este supranumit și ‘fotograful satului românesc’.

Originar din Caransebeș, Bogdan Comănescu a început studiul artei fotografice fiind stabilit în Germania, dar s-a întors în România pentru a-și urma chemarea sufletului către țara natală. Având un portofoliu impresionant de lucrări valoroase, Bogdan a expus atât în țara, cât și în străinătate.

Împreună, cei doi fotografi organizează workshopuri de fotografie în România, sub brandul „Marea Hoinăreală”, la care participă atât români, cât și străini care doresc să descopere țara noastră prin intermediul obiectivului fotografic.

Levi Căpătan, artist fotograf din Galați, stabilit în orașul Zaragoza din Spania, a intrat în lumea fotografiei de mai bine de cinci ani iar în 2013 a participat la un workshop organizat de Marea Hoinareală în Delta Dunarii și s-a îndrăgostit de fotografia de peisaj. Aceasta a fost cea de-a doua expoziție pe care Levi a inițiat-o pentru a-și promova țara și valorile românești în Spania, prima avand loc în Zaragoza.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul mai multor organizații atât din Spania: Institutul Limbii Române, Banca de Alimente Asturias și Primaria orașului Oviedo, Levi`s Photography, cât și din România: Asociația EquiLife, Marea Hoinăreală.

Susținem inițiativele de succes ale românilor și suntem bucuroși că Levi Căpătan a dus mai departe frumusețea României în Spania, prin imortalizarea în fotografie a locurilor și oamenilor din țara noastră. Levi este un exemplu pentru noi toți, care arată că se pot face lucruri foarte frumoase, că avem valori cu care să ne mândrim, iar Sorin Onișor și Bogdan Comănescu au dovedit, încă o data, generozitate, prin oferirea lucrărilor pentru a fi expuse.” Gabriela Grigori, Vice-Președinte al Asociației EquiLife.

Asociația EquiLife este o organizație non-profit care desfășoară, printre activitățile sale, acțiuni de promovare a diversității culturale și artistice, a tradițiilor naționale, precum și a inițiativelor de succes ale românilor. Misiunea asociației constă în creșterea nivelului calității vieții oamenilor, prin informare, educare și încurajare a dezvoltării individului, a familiei și a societății către un stil de viață echilibrat.

Cei care doresc să susțină efortul artiștilor fotografi (Sorin Onișor, Bogdan Comănescu, Levi Căpătan) sunt  invitați să  facă o donație sau sponsorizare în contul Asociației EquiLife: IBAN RO24 RNCB 0290 1380 9367 0001, RON, deschis la BCR, sucursala Iuliu Maniu, specificând “donație expoziție …. [numele artistului]”. Toate sumele colectate vor ajunge integral la artiști. Pentru mai multe detalii despre evenimente și donații/ sponsorizări, va rugam sa contactati pe Gabriela Grigori, Vice-Presedinte Asociația EquiLife, gabriela@equilife.ro.

Pentru informații suplimentare:

Levi Căpătan:  +34 642 763 820; +34 678 291 556; capatan_levy@yahoo.com;

Sorin Onișor: 07 23 676 130, sorin.onisor@gmail.com, www.sorinonisor.ro;

Bogdan Comănescu/ Marea Hoinăreală: 0720 046 200, bogdan.comanescu@gmail.com;

Asociația Equilife: Gabriela Grigori, gabriela@equilife.ro, www.equilife.ro

 

 

 

 

 

1 Comment
  1. you rock! :*

Leave a Reply